Traagschuim is een materiaal dat oorspronkelijk voor de ruimtevaart is ontwikkeld om de enorme druk tijdens de lancering over het lichaam van de astronauten te verdelen. Hierdoor heeft het de naam Nasaschuim gekregen. Wat velen echter niet weten is dat traagschuim nooit daadwerkelijk is toegepast in de ruimtevaart. De term Nasaschuim is dus wat ver gezocht. Andere benamingen voor traagschuim zijn visco-elastischschuim, memoryfoam, lazyfoam en traag foam.
Het onderzoek van de Nasa heeft echter wel degelijk nut gehad. Bij de testen van het schuim werd al snel duidelijk dat het schuim een bijzonder goede druk verdelende werking heeft. Snel werd de link gelegd naar de zorgsector waar decubitus (doorliggen) een groot probleem is.
Een Zweeds bedrijf heeft daarna de licenties gekocht en is matrassen gaan produceren onder eigen merknaam. In eerste instantie waren deze matrassen alleen voor de zorg bedoeld, maar door de perfecte drukverdeling is al snel een aparte productielijn voor de particuliere markt opgezet. De matrassen waren voor die tijd (1985) revolutionair. Door de geheel nieuwe manier van ondersteuning werd er een ongeëvenaard ligcomfort bereikt, waardoor deze matrassen zeer exclusief werden. Tot op de dag van vandaag verkoopt deze firma de matrassen voor zeer hoge bedragen, wat in stand wordt houden door goede marketing en advertenties.
Sinds 2000 komen er steeds meer firma’s op de markt met eigen merken traagschuim matrassen. Het verschil in kwaliteit is enorm, net als de verkoopprijzen. Dit kunt u nalezen onder het kopje “Soorten”
Soorten traagschuim matrassen:
Er zijn veel soorten en merken traagschuim matrassen bijgekomen de laatste jaren. Eerst waren de traagschuim matrassen helemaal opgebouwd uit alleen traagschuim. Dit maakte de matrassen behoorlijk onhandelbaar omdat ze erg zwaar waren. Daarnaast bieden 100% traagschuim matrassen weinig comfort en steun. De meeste producenten hebben nu een onderlaag aangebracht van een ander type schuim, namelijk koudschuim of polyether.
Daarnaast zijn er veel verschillende soorten traagschuim. Grofweg zijn er vier hoofdpunten waarop u moet letten:
1. Is het gebruikte traagschuim gegoten of geschuimd?
2. Heeft het schuim een open of gesloten cel structuur?
3. Wat is de dichtheid van het gebruikte schuim?
4. Hoeveel centimeter traagschuim wordt er gebruikt?
1. Gegoten of geschuimde matrassen?
Geschuimd schuim is van een hogere kwaliteit dan gegoten schuim. Het grote nadeel van gegoten schuim is dat er een laagje plastic over het schuim heen komt. Het laagje plastic ademt natuurlijk niet goed en voelt warm en klef aan en kan zweterig worden. De levensduur is meestal kort namelijk zo´n 4 tot 5 jaar.
Geschuimd schuim is een stuk luchtiger omdat het oppervlak uit luchtbelletjes bestaat waardoor verse lucht kan circuleren en worden afgevoerd. Je krijgt dan een koeler en luchtiger matras. De duurzaamheid wordt zo ook verbeterd. De levensduur wordt verlengt tot 15 jaar afhankelijk van de kwaliteit.
2. Heeft het matras een open of gesloten cel structuur?
Het schuimen van een matras kan op verschillende manieren. De procedure bepaald of het traagschuim een open of gesloten cel structuur krijgt. De fabricatiekosten voor een open cel structuur matras liggen behoorlijk hoger dan voor het schuimen van een gesloten cel structuur matras. Wil je een goede kwaliteit matras? Kies dan voor een open cel structuur. De goedkopere matrassen hebben vaak een gesloten cel structuur. Het grote nadeel van gesloten cel structuur matrassen is dat het schuim niet goed ventileert waardoor transpiratievocht slecht wordt afgevoerd.
3. De dichtheid van het traagschuim:
Een belangrijk verschil tussen traagschuim matrassen is de dichtheid van het gebruikte schuim. Wanneer de dichtheid hoger is zal de kwaliteit beter zijn en de levensduur langer zijn van het matras. Een te hoge dichtheid zorgt echter voor andere problemen. De schuimdichtheid wordt gemeten in kg per kubieke meter. Er zijn veel matrassen met een dichtheid van 52 kg/m3 tot en met 55 kg/m3. Dit zijn vaak goedkope matrassen. Deze matrassen zijn luchtig maar hebben door de lage dichtheid een slechtere vormvastheid en daardoor een kortere levensduur. Het matras is vaak relatief zacht waardoor u vaak door het traagschuim heen zakt en dan ligt u op de onderlaag.
Matrassen van goede kwaliteit hebben een dichtheid van 65 kg/m3 tot en met 85 kg/m3. Deze matrassen zijn duurzaam, bieden goede ondersteuning en hebben een liggen comfortabel. Deze matrassen zijn wat minder luchtig waardoor ze wat warmer zijn dan de goedkopere matrassen maar in door de open cel structuur hoeft dit geen probleem te zijn.
Matrassen met een dichtheid van meer dan 85 kg/m3 hebben doorgaans een lange levensduur maar ventileren slecht waardoor ze behoorlijk warm worden. Je kunt er vooral op warmere nachten erg op gaan zweten. Ook zijn deze matrassen vaak erg duur.
Conclusie beste matras
Kies dus voor de gulle middenweg voor de beste prijs / kwaliteit verhouding en kies voor een matras met een dichtheid tussen de 65 kg/m3 en 85 kg/m3. Zo wordt het matras niet te warm, gaat lang mee en zakt niet te snel door waardoor je lighouding zo lang mogelijk het beste blijft.