De slaap heeft een regenererende functie. Die is net zo noodzakelijk als voedsel en drank. Bij mensen die slecht slapen stellen we heel wat problemen vast, zoals concentratieproblemen, slecht humeur, verminderde prestaties op het werk en op seksueel vlak, storingen van het centrale zenuwstelsel.Moeheid wordt kenbaar gemaakt door signalen als geeuwen, concentratieproblemen, geïrriteerde ogen.
Door het innemen van stimuli zoals koffie, kan je iets langer wakker blijven. Maar op langere termijn loop je de kans je reserves volledig uit te putten, met allerlei nare gevolgen. Het is raadzaam die slaapsignalen op te volgen en tijdig naar bed te gaan.
ONDERHOUD :
Niet alleen voor allergielijders is een goed onderhoud van het grootste belang. Iedereen heeft er belang bij in een goed verzorgd, hygienisch bed terecht te komen. Een van de inwoners van matrassen is de huisstofmijt. Bij allergische personen een echte kwelling!
Een truc om die uit te roeien is de matras tijdens ijskoude dagen en vriesweer eens buiten te zetten. Alle de ‘diertjes’ sterven dan. Het vervangen van uw oude matras door een anti-allergische matras met kookbare kussens en dekbedden is echter de meest adequate oplossing
Verder moeten wij u ook niet vertellen dat je bed iedere dag netjes open dient gelegd te worden om te verluchten. Een persoon verliest immers een halve tot driekwart liter vocht tijdens de nacht, en dat moet kunnen verdampen. Zo voorkom je schimmelvorming en allerlei nare geurtjes.
De matras regelmatig omdraaien en het liefst ook van kop naar voet. Zo komen de heupen, die het zwaarst op de matras drukken eens op een andere positie te liggen. De levensduur van de matras gaat er aanzienlijk langer door mee.
HOE TE SLAPEN :
1. Een hard matras is niet aan te raden
De kwaliteit van het slapen gaat vaak gepaard met de keuze van het slaapsysteem. Een te harde matras kan er de oorzaak van zijn dat we ons meer gaan draaien en kantelen in bed. Een te harde matras remt de goede bloedcirculatie op de te hard ondersteunde raakdelen van het lichaam met matras.
2. Een te zacht matras is ook niet aan te raden
Een te zachte matras in combinatie met een slechte, niet aangepaste bodem is dan weer niet goed voor de wervelzuil.
Vandaar dat de keuze van een matras steeds geëvalueerd moet worden in combinatie met de ondergrond.
3. Een goed matras is niet te hard en niet te zacht
Ideaal voor de bloedcirculatie zou een nachtje in de ruimte zijn, waar geen tegendruk is op het lichaam. Dit is helaas geen realistisch initiatief. Nasa Slow Recovery Foam (traagschuim) belemmert de bloedcirculatie bijna niet, vandaar dat deze matrassen de aangewezen matrassen zijn voor mensen met lig wonden. Ze worden vaak gebruikt in klinieken. Momenteel is de meest gebruikte slaapcombinatie een lattenbodem en een latexmatras. Ook het gebruik van een pocketveer matras is een aanrader ! Het is vooral het samenspel van de matras met de lattenbodem die van fundamenteel belang is voor de perfecte gezonde rug ondersteuning.
EEN GOED MATRAS :
Een goed matras moet zorgen voor een goede geleiding van je lichaam met de ‘vering’. Ze treedt op als goede buffer, maar mag niet te hard zijn – denk maar aan hetgeen we eerder zeiden in verband met de bloedcirculatie – maar ook niet te zacht. Wanneer ze te zacht zou zijn zou de bodem te hard aanvoelen, waardoor de bloedcirculatie weer belemmerd zou worden.
Sommige bodems laten zachtere matrassen toe dan andere, andere prefereren dan weer medium harde matrassen. Het belang van een goed matras bij de gepaste vering is niet weg te cijferen; het is een specialiteit op zichzelf.
Verder zorgt een goed matras voor een goede ventilatie. Ze moet dus bij voorkeur voorzien zijn van ademkanaaltjes. Ze mag ook niet te snel vervormen en moet zorgen voor een snelle responsietijd op de bewegingen.
DE SLAAPFASEN :
Bij het indommelen verlaten we beetje bij beetje de realiteit. Ons reactievermogen op de omgeving vermindert sterk. We belanden na verloop van tijd in de ‘trage slaap’. Onze ademhaling wordt in deze fase diep en zwaar. Op dat moment zijn we moeilijk wakker te maken. Ons lichaam is in deze fase aan het regenereren.
Op het einde van de trage slaap komen we dicht bij het ontwaken, om vervolgens te vallen in de volgende fase, de ‘paradoxale slaap’. Deze fase wordt gekenmerkt door een enorme hersenactiviteit. In deze fase worden al onze lichaamsdelen immobiel. In deze fase zijn ook snelle oogbewegingen merkbaar. De zichtbare paradox tussen een onbeweegbaar lichaam en de enorme hersenactiviteit rechtvaardigt de naam ‘paradaoxale slaap’ voor deze fase. Als laatste fase kennen we het ‘ontwaken’, om vervolgens een volgende cyclus aan te vangen. Het zijn die tussenfasen van ontwaken die wij ons ‘s ochtends herinneren. Zo’n slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten.
De eerste slaapcycli spitsen zich vooral toe op de regenererende werking van het lichaam. Tijdens het eerste deel van een nacht is een cyclus goed voor zo’n 80 minuten trage slaap en 10 minuten paradoxale slaap. Naarmate de nacht vordert neemt het aandeel paradoxale slaap toe, ten koste van de trage slaap.
Een nacht van ongeveer 8 uur bestaat ongeveer uit 5 cycli van ca. 90 minuten, onderbroken door korte perioden van wakker zijn.
Proefondervindelijk werd vastgesteld dat het beter is gewekt te worden na een cyclus. Met andere woorden in de perioden van het bijna wakker zijn. Het is zelfs beter een cyclus te verliezen dan gewekt te worden middenin een cyclus.
EENDERDE SLAPEN :
In de loop der eeuwen is er wel het een en ander veranderd. Het eerste matras zal een zak met stro zijn geweest. Voor de rijken werden de bedden steeds groter en pompeuzer. Ze werden gemaakt van exotische houtsoorten en bekleed met zijde en fluweel. Op die manier waren ze meer bedoeld om indruk te maken, dan om gezond en lekker in te slapen.
Tegenwoordig wordt aan het moderne slaapcomfort hoge eisen gesteld. In elk geval moet het bed aangepast zijn aan iedere persoonlijke situatie. Uw bed moet zo lang zijn, dat u zich er helemaal in kan uitstrekken. En het moet breed genoeg zijn; per nacht verandert u regelmatig van houding.
Een goede matras gaat lang mee, tussen de 8 en 10 jaar. Maar is hij aan vervanging toe, dan is dat aan de buitenkant niet zo zien. Maar u zult het wel voelen. Een te lang gebruikte matras zal in het midden een kuil gaan vertonen. En daardoor wordt uw wervelkolom niet moor overal goed gesteund. Het gevolg kan zijn, dat u met rugpijn wakker wordt.
Een matras moet ook goed ventileren. Als u slaapt, raakt uw lichaam veel vocht kwijt. Dat vocht moot o.a. opgenomen kunnen worden door uw matras, uw nachtkleding en uw beddengoed. Daar verdampt het dan weer langzaam. Dekbedden van wol en katoenen overtrekken nemen het beste vocht op. Het is ook belangrijk, dat een matras regelmatig gekeerd wordt.
Lekker slapen
Een comfortabele nachtrust is een eerste vereiste. Alleen een slaapsysteem met optimaal ondersteuningsvermogen geeft u dit comfort. Daarnaast zijn goede vocht- en warmteregulatie en hoge duurzaamheid van groot belang voor een goede en gezonde nachtrust.
De volgende aspecten bepalen uw ideale combinatie.
- Warmteregulatie Warmte-isolatie
- Duurzaamheid Conformiteit
- Warmte-isolatie
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht, door uitademen en transpiratie. Voor een groot deel wordt dit opgenomen door de lucht in de slaapkamer, maar een deel van dit vocht zal ook in uw slaapsysteem komen. Het slaapsysteem zal het vocht goed op moeten nemen zonder dat dit onbehaaglijk aan gaat voelen. De vochtregulatie staat borg voor een snelle afvoer van het vocht uit uw slaapsysteem.
De warmte-isolerende aspecten van een matras zijn mede afhankelijk van de gekozen bekledingsstoffen en de keuze van het dekbed. Natuurlijke stoffen als wol en wildzijde hebben een beter warmte-isolerend vermogen dan synthetische stoffen. De keuze van de juiste matras garandeert een goede warmte-isolatie en hiermee een constante en aangename slaaptemperatuur.
Conformiteit
Onder conformiteit verstaan we de mate waarin het slaapsysteem zich aanpast aan de contouren van het lichaam. Voor een goede ondersteuning moet het lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld worden over het totale slaapsysteem. Vooral schouders en heupen, de extra gevoelige ligzones, moeten voldoende wegzakken in het slaapsysteem. Hierdoor zal de druk op het lichaam vermindert worden.
Duurzaamheid is een weergave van de periode waarin het slaapsysteem een bepaald conformiteit geeft. Vandaar dat deze twee begrippen dicht bij elkaar liggen.
HOE LANG SLAPEN ?
De behoefte aan slaap varieert van individu tot individu. Op de vraag hoe lang er dient geslapen te worden kan dus geen universeel antwoord gegeven worden. We dienen dus net zo lang te slapen tot wanneer we de volgende dag fit kunnen presteren.
De gemiddelde slaapduur is ongeveer 8 uur, hoewel er personen zijn die ruimschoots voldoende hebben aan 5 à 6 uur, de zogeheten korte slapers. Voor deze categorie is de trage slaap even lang, doch de paradoxale slaap is korter.
Lang uitslapen helpt het lichaam niet om verder op krachten te komen, aangezien de ochtendslaap slechts een kleine proportie trage slaap bevat. Een overdaad aan slaap kan onze biologische klok ernstig ontregelen en ons nog vermoeider doen voelen !
NUTTIGE TIPS :
1. Een goed klimaat:
Indien het klimaat het toelaat open je vensters voor een goede verluchting. Oppassen voor mensen die allergisch zijn aan pollen! Zorg voor een ideale kamer temperatuur : 16-20 C.
Draai regelmatig uw matras, zowel in lengte als in breedte. Uw matras gaat langer mee!
Gebruik een luchtige matrasbeschermer. Het beste voor de slaapkamer is een gemakkelijk te onderhouden vloer of tapijt die stofvriendelijk te onderhouden zijn.
2. Bereid uw slaap voor:
Gebruik geen opwekkende middelen alvorens te slapen, we denken hierbij aan koffie, chocolade, etc.
3. Lichaamsbeweging:
Denk aan gezonde lichaamsbeweging een ruime poos voor het slapen gaan.
Net voor het slapen ontspant u zich beter door aan prettige zaken te denken, en niet zozeer aan de dingen die u beroepshalve bezighouden.
4. Zorg voor een goede slaapomgeving:
Leg uw bed gedurende een ruime periode open, zo voorkomt u dat transpiratievocht blijft hangen onder het dekbed.
5. Een goed slaapritme is heel belangrijk:
Onderzoek heeft aangetoond dat een goed aangepast slaapritme de duur en de kwaliteit van de slaap zeer goed kunnen verbeteren. Gemiddeld is het raadzaam om het matras om de 10 jaar te veranderen. Bij deze operatie is het belangrijk om het onderstel aan een grondige controle te onderwerpen.
Van belang is dat het onderstel en de matras goed aan elkaar zijn aangepast. Ze moeten je op elke plaats gepast ondersteunen.
6. Grootheidswaanzin is hier geen waanzin:
Een bed moet langer zijn dan de persoon die er in vertoeft : een vijftiental cm minimaal en ook de breedte moet voldoende zijn. Ideaal is 160 cm voor een tweepersoonsmatras of breder en voor een eenpersoonsmatras 90 of 100cm.
7. Oude matrassen, niets dan ellende:
Uit hygiënische redenen is het belangrijk om tijdig uw matras te veranderen, in het bijzonder voor uw rug.
8. Zorg voor een goed onderstel:
Een onderstel dat doorhangt kan je matras beschadigen met alle gevolgen van dien.
Regelbare onderstellen bieden een goed comfort. Voet verstelbare systemen zijn goed voor de bloedcirculatie.
9. Een aangepast kussen voor betere ondersteuning:
Een kussen moet jouw hals en nek goed ondersteunen zodat de spieren en wervels kunnen ontspannen.
Het is belangrijk om uw kussens om de twee à drie jaar te veranderen omdat het aan slijtage onderhevig is.
10. Volg uw bioritme:
het is beter kort en goed te slapen dan lang en matig.
11. Zorg voor goed bed textiel:
Wij denken dat het ook belangrijk is om de nadruk te leggen op de kwaliteit van het beddengoed. Linnen scoort hier bijzonder hoog vanwege de zeer goeie vocht opnemende en goede isolerende eigenschappen.